top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİnterhas

Köpek İnfluenza Virus Enfeksiyonu

Köpeklerde influenza virus infeksiyonlarına neden olan köpek influenza virusu (canine influenza virus) Orthomyxoviridae altfamilyasına ait RNA’lı bir virusdur. İnfluenzaviruslar birçok memeli ve kanatlılarda infeksiyonlara neden olmaktadır. İlk olarak 1980’li yıllarda bildirilmiş olmasına karşın sonyıllrada önemi artmıştır. ABD’de 2004 yılında 6 ve 2005 yılında 11 eyalette köpek influenza infeksiyonları saptanmıştır. Bu olgulardan elde edilen bulgulara göre köpeklerde H3N8 subtipinin infeksiyona neden olduğu ve virusun atlardaki H3N8’e benzediği (%96-%98) görülmüştür. Bu bulgular sonucunda H3N8 virusun köpeğe adapte olabildiği yorumları yapılmıştır.


Köpeklerde influenza infeksiyonları orta veya ağır düzeyde seyredebilmektedir. Ateşten sonra başlayan öksürük10-14 gün sürebilir. Öksürük genellikle yumuşak ve çıkartılıdr. Bazı durumlarda ITB’deki gibi kuru bir öksürük olabilmektedir. Ağır olgularda 40-41 santigrat derece ateş ve %5 oranında hemorajik bozukluklar sonucu ölümler olmaktadır. Bakteriyel etkenlerin karışmasıyla ciddi tablo oluşmaktadır. İnfeksiyonun tanısı serolojiktestler, PCR ve virus izolasyonu ile yapılabilmektedir.

Köpekleri influenza infeksiyonlarından koruyacak bir aşı henüz yoktur. Köpeklerin diğer soulumun yolu etkenlerine karşı aşılanmış olması klinik tablo açısından yararlıdır.

Kaynak:

  • İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Notları


95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page