top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİnterhas

Bovine Viral Diyare – Sığırların virusi ishali

Bovine Viral diarhea virusu Flaviviridae ailesinde yer alır. Familya içerisinde genomik ve fizyokimyasal özellikleri birbirine benzeyen fakat biyolojik olarak birbirinden farklı 3 cins bulunur. Bu cinslerden sadece flavivirus cinsinde 69 virus bulunur, bunlardan 30 kadarı arthropodlarla insanlara bulaşan hemorajik fever, encephalitis ve hepatitis gibi yaşamı tehdit eden zoonotik özellikte enfeksiyonlara neden olurlar. Pestiviruslar ise sığır, koyun, keçi ve domuz gibi hayvanlarda önemli enfeksiyonlara neden olan türleri içermektedir.


Sığırların Virusi İshali (Bovine viral diarhea=BVD)-Mukozal Hastalık (Mucosal Diseas)

Sığırların virusi ishali ile mukozal hastalık klinik olarak birbirinden farklı hastalık sendromlarıdır. Önceleri ayrı iki hastalık olarak tanıtılmışlardır. Şimdi her iki hastalıkta da etken aynıdır.

Etiyoloji

Hastalık etkeni pestiviruslardan sığır virusi ishal, virusudur. Virus dış etkilere dayanıksızdır. 56Cde 35 dakikada inaktive olur.

Epizootiyoloji

Hastalık pek çok ülkede yaygındır. Türkiye’de sığır ve koyunlarda virus ishalin varliği serolojik ve virolojik çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Bulaşma hayvandan hayvana yakın temas ve ürogenital yolla bulaşır. Ayrıca virus ile kontamine alet, ekipman ve yemler virusun yayılmasında etkindir. Bu bağlamda suni tohumlama ve benzer uygulamalar ile iatrojenik bulaşmalar önemlidir. Yemler infekte hayvanların idrarları, ağız ve burun akıntıları, dışkı ve atık yavru veya plasenta ile kontamine olur.

Kaynak:

  • İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Notları


221 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page